Så enkelt og så rått

Publisert i tryk 20130722 i HA

Tekst av Geir Vestad 
sa_enkelt_og_sa_ratt_20130722

Prøysenfestivalen: Teaterforestillingen «Ungkar» ble et av høydepunktene

En enkel og naken trekvarters teaterforestilling midt på blanke ettermiddagen, viste hvor sterke og rå selv de mest kjente Prøysenvisene kan være.

Den unge skuespilleren Knut Erik Engemoen og musikeren Frode Berntzen står bak konsertforestillingen «Ungkar», som Teater Innlandet til høsten skal sende ut på turné. Lørdag ettermiddag ble den framført under Prøysenfestivalen, mens sola sprakte utendørs og gradene steg, men likevel var det 60–70 sjeler som motstå trangen til badeliv og badebukse, og som i stedet søkte inn i tusmørket i Teskjekjerringteatret.

Der fikk de oppleve hvor sterkt Prøysen-tekstene fortsatt virker, selv med helt enkle midler.

To pinnestoler

For Knut Erik Engemoen og Frode Berntzen bruker ingen kraftige effekter. De stiller med to pinnestoler og to kasser fra Hamar Bryggeri. Når hovedpersonen Gunnar blir eldre, tar han på seg bukseseler og lue. Litt senere kjemmer han håret, for da skal han ut og danse, eller i det minste stå ved døra på lokalet og stirre i den femte veggen hver gang a Ester svinger seg forbi.

Knut Erik Engemoen bruker heller ikke store fakter i framføringen sin. Det er nesten så han smugler brutaliteten i tekstene inn i forestillingen. Som i historien om gardsgutten som innbiller seg at han har en sjanse hos dattera til bonden, bare fordi hun lover ham et kyss på julekvelden, og som er en av de råeste historiene til Prøysen overhodet, og det sier ikke så lite.

Og i bakgrunnen løper jenta på lange legger fortvilt rasende i retning Lomnæsvatnet. «Kjæm æller att», mulrer det i skog og sinn og vatn.

Gosse -gosse

– Det er så mange som har et gosse- gosse-forhold til Prøysen. Så jeg ville gå til den andre ytterligheten. For Prøysen skrev så rått som dette, sier Knut Erik Engemoen selv. Men samtidig som Engemoen greier å få fram den menneskelige brutaliteten i tekstene, fungerer denne forestillingen også indirekte som et innlegg i debatten om Prøysen-tekstene bør frigis for nye komponister.

For mange av sangene viser at det er melodiene som understreker det snille og godslige. Men tekstene i seg selv er knallrå. Så nå er det kanskje på tide at de snart også kan få melodier som står i stil med innholdet. Prøysenfestival en: Teaterforestillingen «Ungkar» ble et av høydepunktene Så enkelt og så rått «Defrost Youth Choir Hedemarken » består av 27 ungdommer i aldersgruppen 14-26 år. Defrost er en videreføring av ungdomskoret EDT Choir, og ledes av Thomas Caplin. Ved å få gull i åpen klasse i Cincinatti i fjor, kvalifiserte koret seg til deltakelse i championsklassen i kor-EM i Graz i Østerrike. Gullmedaljer innebærer at juryen bedømmer korets prestasjoner til å være på det høyeste internasjonale nivået.