DIKTEREN ER ALLTID STØRRE ENN DIKTATOREN – VLADIMIR VYSOTSKIJ TRIO

Videosnutt fra premieren på dette programmet på Parkteatret i Oslo i september 2021. Stappfull sal og stående applaus!
 

Trioen første konsert sammen:
 

Orginalen av Ulvejakten:
 

Jørn Simen Øverli, Siril Malmedal Hauge og Zakarias Øverli. 

Foto: Erik Hannemann

 

For booking  – trykk på KONTAKT

Sangene blir bare mer og mer aktuelle. Folk humrer gjennom tårer på konsertene. Vi har konserter over hele landet nå med god suksess.

Mange spillesteder lager et solidaritetsarrangement for Ukraina rundt konserten vår. Det er ofte begeistrete og bevegede ukrainere i salen når vi har konserter med dette programmet og de sier at det er Vysotkijs sanger vennene deres synger hjemme for å holde motet oppe i tilfluktsrommene mens bombene faller. De synger dem også på russisk selvom det finnes mange gjendiktninger til ukrainsk. Det gir håp om forsoning når krigen en gang er over. Vysotskij er den største fellesnevneren for motstanden mot krigen både i Russland, Belarus og Ukraina.

Hvis vi ikke synger sangene så eier tyrannen kunsten og omdefinerer og forfalsker kulturarven. Og fornekte alt russisk nå kan bli farlig.

 

Russlands store sønn Vladimir Vysotskij (1938 – 1980)  eksisterte ikke offisielt mens han levde og fikk aldri gitt ut noen plater. Men han var den mest kjente personen i hele Sovjetunionen. Leonid Bresjnev, Sovjets leder 1964 – 82, kalte ham den farligste opposisjonelle av dem alle og sa i 1981: «Det denne mannen har mellom hendene er ikke en gitar, men en bombe, og dersom vi ikke får stoppet sangene hans så er det vårt system som ligger på søppeldynga om 10 år». Bresjnev fikk rett fordi Dikteren alltid er større enn Diktatoren. Nå øker motstanden mot krigen i Russland blant vanlige folk. Det lages elegante og tilsynelatende uskyldige vitser som gjør at folk begynner å le av Putin. Da taper han. Vysotskij er en del av både den russiske og ukrainske kulturarven. I dag er Vysotskij en av klassikerne på linje med Pusjkin og Sjostakovitsj. Sangene er gjendikta til 263 språk. Mange i Øst-Europa vet ofte ikke at det er Vysotskij de synger. Sangene har blitt folkeviser. Putin har lenge sitert Vysotskij i håp om å gi tyngde til talene sine og vet han må ha ham med på laget sitt for å vinne. FSB (KGB)-agenter har skrevet bøker med løgner om at Vysotskij var Sovjetagent. Nå har Sergej Akifjev fått i oppdrag av regimet å skrive om Vladimir Vysotskijs tekster. Disse forfalskningene blir distribuert på russisk YouTube. «Balladen om kjærligheten» blir til «Balladen om kjærligheten og krigen», «Reisen til Paradis blir» «Reisen til krigen» Meningen er snudd opp ned. I denne konserten framfører vi selvsagt originalene.

 

Her er en artikkel i Klassekampen som viser noe av dette: https://klassekampen.no/utgave/2022-11-30/balladen-om-et-brodermord2/ZaFB

Jeg har hatt over 2500 konserter med disse sangene og mange turnéer i inn – og utland siden 80 – tallet, gitt ut to CD-er (se Spotify), vunnet Spellemann og mange priser for arbeidet, samt skrevet en bok om sangpoeten.  Nå foretar jeg en nytolkning av sentrale sanger sammen med de unge jazzmusikerne saksofonisten Zakarias Øverli og den nye jazzstjerna Siril Malmedal Hauge. Stas å ha med en ny generasjon! Zakarias lever av å være musiker selv om han bare er 22. Siril har mange egne band, ble nominert til Spellemann i jazzklassen i fjor og er spådd en lysende framtid. Begge to gir stadig ut nye plater.