Josefine Visescene

leave3

www.josefinevise.no

VISEDEFINISJON:

« En vise er som to pinner og et strå som ligger i en bakevje og godgjør seg med et par- tre rim, og plutselig så er det en vise.»

Alf Prøysen

Josefine Visescene startet i april 1995 i Josefine Vertshus i Josefinesgate 16 i Homansbyen.  Dette var Jørn Simens idé for en samlingsplass hver uke for folk som liker viser.  Josefine er i dag vår viktigste scene for visekunst, med et program som spenner over internasjonale størrelser, norske etablerte utøvere, bestillingsverk og eksperimentelle prosjekter og amatører som får forsøke seg foran et kyndig publikum for første gang.  Jørn Simen er program-og bookingansvarlig, styrer den kunstneriske profilen, og er økonomi – og søknadsansvarlig.

Gjennom en bevisst programprofil har artister fått sjanser og oppgaver da de var ukjente, noe som har vært avgjørende for at de har lykkes i karrieren sin. Av slike artister som har nådd langt de siste årene, eller som har begynt å skrive sanger på norsk kan nevnes: Tønes (Frank Tønnesen, dobbel spellemannprisvinner i 2013), Elias Akselsen, Veronica Akselsen, Ingvar Hovland, Helge Lien, Veslemøy Solberg, Ingrid Bjørnov, Stian Carstensen, Annar By, Haddy N’jie, Lars Bremnes, Kaia Huuse, Torbjørn Dyrud, Tonje Unstad, Ruth Wilhelmine Meyer og Tora Augestad. De fleste av disse har takket Josefine Visescene på CDer, og mange av dem har hatt de første platesleppene sine på Josefine Visescene.

leave4

OM JOSEFINE VISESCENE

Josefine Visescene er et ikke-kommersielt spillested for sangpoesi og viser. Vi har ikke inntekt fra salg av mat og drikke i baren, bare fra inngangspenger. Vi er det eneste spillestedet i Norge som lager visekonserter så ofte som en gang i uka. Vi har holdt på hver onsdag siden april 1995. Vi prøver også stadig å utfordre sjangeren: Artistene som opptrer hos oss sokner til mange sjangere, men felles for dem er at de har et ønske om å uttrykke seg gjennom viser, hver med sitt uttrykk. Unge talenter søker til oss for å opptre og å lære, og gjennomsnitts-alderen på publikum er rundt 35 år. Vi merker  behovet for et slikt sted når vi ser på tilveksten.

Tre-fire av de mest solgte CD-ene i Norge hvert år er viseplater med norske visesangere, gjerne på dialekt, noe som på ingen måte avspeiles i media, undervisningstilbud, formuleringer i støtteordninger og liknende og det er som regel den kategorien med flest innsendte CD-er til Spellemannprisen.leave3

Cirka 75 % av sangene som blir framført hos oss er laget av norske opphavsmenn-og kvinner, og det meste er ganske nytt.

Hva er en vise?

I en vise er ordet  eller teksten minst like viktig som musikken, av og til viktigere, i motsetning til i andre beslektede sjangere.  I en vise, eller i sangpoesien, er det gjerne flertydighet og informasjon. Visesang er en fruktbar musikalsk urform som genererer andre former med kortere eller lengre levetid. Visesangeren viser oss det dype i det enkle, og samtidig hvor enkelt det dyptloddende utsagnet kan være. Den moderne visa er under kontinuerlig fornying og ligger til grunn for sanguttrykk som er de mest populære og fremherskende i Norge i dag. Jan Eggum, Bjørn Eidsvåg, VAMP og Odd Nordstoga (som alle frekventerer Visescena) kaller seg gjerne visesangere, men blir fort klassifisert i andre sjangere som jazz, rock, folkemusikk, klassisk, blues, improvisasjon, kabaret, revy, mm.

Det finnes ingen utdannelse for viser i Norge, i Sverige finnes det flere. I NRKs kanaler brukes viser hele tida, men det kalles ofte noe annet, og fokus på visebegrepet  gjennom programtitler osv. er nærmest borte. I bransjen oppfattes Josefine Visescene imidlertid som et enestående og viktig faglig forum.

Vi er opptatt av å holde på profilen vår, og å ha høy kvalitet på på programmene våre.

Følg med på hvilke artister som spiller på www.josefinevise.no

leave1

 

 

haddy
Haddy N’jie
birgitte_grimstad_norsk_visedronning
Birgitte Grimstad, norsk visedronning.
fyrverkeriet-marie-bergman-sier-hun-kommer-naar-vi-ringer!
Fyrverkeriet Marie Bergman sier hun kommer når vi ringer!
aasleik-engmark-hadde-en-aften-hosten-2013_med-improviserte-viser-vi-verken-hadde-hort-for---eller-faar-hore-siden
Åsleik Engmark hadde en aften høsten 2013, med improviserte viser vi verken hadde hørt før – eller får høre siden.