Arild Rønsen: Folk er rare

Publisert på trykk 19.07.2013 i Klassekampen
Arild Rønsen

 

I dag har jeg bestemt meg for å være den grinebiter av en spørsmålsstiller. Jeg syns folk er opptatt av så mye rart for tida. Nå vil nok mange mene at jeg holder på med mystiske ting, når jeg prioriterer ei uke på jazzfestival i Molde, men det får så være.

La meg begynne med Alf Prøysen. Hvorfor i all verden skal dagens kunstnere bruke tida si på å tukle med originalen? Trenger verden en ny tekst eller melodi til «Yesterday»? Nei, akkurat like lite som vi trenger ny melodi til «Slipsteinsvalsen». Det er flott at visesangere tolker Amdahl & Prøysen, men da må de finne seg i å gjøre nettopp det – tolke; med utgangspunkt i den melodien Bjarne Amdahl komponerte, til den teksten Prøysen hadde skrevet. Fins det forresten ikke en hel haug stubber og dikt Prøysen etterlot seg, som det ikke ble komponert noen melodi til – og som dagens komponister altså kan boltre seg fritt i?

Så var det dette med morsmålsopplæring i skolen. Ingen forskning i verden skal få meg til å tro at små unger blir bedre i norsk av å bruke dyrebar undervisningstid til å lære språket deres foreldre eller besteforeldre vokste opp med. Her holder det med egen erfaring. Jeg veit at jeg blir mye bedre i engelsk, bare av å være ei uke i omgivelser der alle rundt meg snakker engelsk. Om jeg skulle velge å flytte til Spania, ville jeg vært likegyldig til nær sagt alle andre gjøremål enn nettopp å lære meg spansk. Og det gjør jeg da ikke ved å campe i en norsk getto?

For små unger er dette enda mer åpenbart. En sjuåring som flytter fra Norge til England lærer seg engelsk i løpet av et halvt år. Men da kan jo ikke mesteparten av tida brukes til å lære norsk! Det kan altså ikke være den norske stats oppgave å lære somaliske småunger somalisk. Fint om de lærer det – tospråklighet er et ubetinga gode – men dette må være foreldras oppgave, ikke statens.

Og hvem i all verden er det som kom på en så gjennomført tåpelig idé som at staten skal bruke penger på å finansiere en pappa-app? Sånn at pappaer som føler seg ensomme kan treffe en annen enslig pappa med barnevogn for å utveksle erfaringer? Føler du deg innimellom i tidsklemma, liksom? Makan til dilldall! SV-ledelsen – det er den gjengen som står bak, garantert – bør merke seg at det er sånne dusteting som gjør at svært mange går rundt og tenker og snakker om akkurat det: «Det er helt sikkert en sånn dustete SV-greie.»

Til sist har jeg et seriøst spørsmål til Olemic Thommesen: Jeg tror det er glupt å se på fordelinga nett/papir i pressestøtteordninga. Men hvorfor i all verden skal støttebeløpet av den grunn kappes med 100 millioner? Hva er meninga? Hva er i denne sammenhengen forholdet mellom A og B? Du snakker vanligvis klart og greit for deg, Thommesen. Men her om dagen hadde Hege Holm i Dagsnytt 18 helt rett, når hun innvendte at «du har så lange svar, at …». Slik blir det, fordi du i denne saken snakker ut i tåkeheimen. Det kler deg veldig dårlig, for å si det som det er.

Arild Rønsen