– Viser hvor bunnsolid Alf Prøysen står i norsk kultur.

Publisert i tryk 20130724

Tekst av Geir Vestad 

viser_hvor_bunnsolid_20130724

– Dette arrangementet og denne oppslutningen viser bare hvor bunnsolid Alf Prøysen står i norsk kultur.

Slik konkluderte statsminister Jens Stoltenberg etter at grunnsteinnedleggelsen var over tirsdag ettermiddag.

– Det har vært en strålende dag, konstaterte han, da det eneste som gjensto var at han selv skulle bli fotografert sammen med enda noen flere publikummere. For på en dag med en bred artistgalla av Prøysentolkere fra scenen, var det statsministeren som var selveste stjernen.

– Etter en slik dag føler jeg litt tilhørighet til Ringsaker jeg også, sa Stoltenberg. Og egentlig har han nesten familietilknytning dit, for forfatteren Mentz Schulerud var svigerfaren hans, og han bodde i flere barndomsår på Bolstad rett ovafor Prøysenstua, sammen med søstera Anne-Cath. Vestly. Så Jens Stoltenberg «giftet seg inn i Prøysen- sfæren», som han sier.

Sterke damer

Stoltenberg hadde også lagt merke til at de sterke jentene kjent fra Prøysens tekster fortsatt holder det godt gående på Hedmarken. To av dem er ordfører Anita Ihle Steen og fylkesmann Sylvia Brustad, som ifølge statsministeren har gjort en enestående jobb for det nye Prøysenhuset, sammen med Arthur Buchardt.

– Sylvia er ikke den som ringer og ber om 20 millioner til Prøysenhuset. Hun ringer og sier at hun skal ha det, sa Stoltenberg.

Han kunne også fortelle at han én gang tidligere hadde vært på det nåværende Prøysenhuset, og er glad det skal bli et nytt, som han sa.

Du skal ikke knele

– Noe av det sentrale ved Prøysen, er at han formidlet verdier om sosial rettferdighet som står meg nær, sier Stoltenberg.

– Prøysen skrev for dem som hadde stått med lua i handa, og viste at de har like mye krav på respekt som andre. «Graset er grønt for alle» er et enkelt, men enormt sterkt politisk budskap. Jeg har lest veldig mange sider med politiske dokumenter som sier langt mindre. Mange av dem har jeg skrevet selv, sa Stoltenberg. Så valgte han da også å framføre diktet «Du skal ikke knele» da han lukket skrinet til grunnsteinen. – Det er viktig at folk er stolte for det de gjør, og ikke går med bøyd nakke. Det var noe av det viktigste Prøysen fortalte, mener Stoltenberg.

Se video på: www.h-a.no

 


– Må stole på folk

Anders Baasmo Christiansen gjorde sin første Prøysen-opptreden torsdag. Og han er opptatt av at Prøysen også må kunne synges på nye måter.

– Jeg skjønner det er viktig å verne om Prøysen, for han er en merkevare som mange vil bruke om det skulle være helt fritt fram, sier han angående debatten om et det skal tillates å sette nye melodier til eksisterende Prøysen-sanger.

– Men jeg synes også at de som sitter på rettighetene må stole på at flinke folk lar seg inspirere av Prøysen til å skape noe nytt som også er virkelig bra. For så inspirerende er disse tekstene.

– For min del synes jeg at Lars Lillo-Stenbergs versjon av «Tango for to» åpner for en helt ny opplevelse av teksten. At den ikke ble tillatt, er nærmest skammelig, sier Anders, som selv blant annet framførte «Det er vondt» fra Lillo-Stenbergs album.