Prøysen tel by’n

jorn_simen_forteller

Gjennom Josefine Visescene er jeg involvert i et prosjekt med å lage en årlig minnekonsert for Alf Prøysen på dødsdagen hans 23 november. Første gangen var i 2013 og det vare en stor suksess så vi satser på å gjøre dette hvert år. Som plakaten viser er dette et samarbeid mellom NOPA, Prøysenhuset, Norsk Artistforbundet og Josefine Visescene. Duoen HERO med Helge Lien – piano og Rolf-Erik Nystrøm – saksofon Hvert år blir det etablerte, tradisjonelle Prøysentolkere og overraskende nye, gjerne yngre krefter som står på scenen. i 2014 blir det rappere som skal gjøre Prøysen. Vi skal også ha en minnetale hvert år, gjerne av en forfatter. Konsertene kommer til å bli holdt i Kulturkirken Jacob i Oslo. I 2014 er 23 novmber på en søndag. Kryss av dagen!

Artistkontaktene vi har i Visescena blir avgjørende for å gjøre dette til spennende konserter!

Om Prøysen tel by’n av Håkon Paulsberg

«Jeg ville så gjerne si noe fint om Prøysen»

Jan Erik Vold

Sitatet er hentet fra en essaysamling fra 1984 (Her: Her i denne verden) av Jan Erik Vold hvor han blant annet løfter fram Alf Prøysen.

leave1Det er mange som gjerne vil si noe fint om Alf Prøysen. Uansett hvem du snakker med i ulike miljøer enten det er musikk, litteratur,  ja i det hele tatt i alle sammenhenger  innafor kulturlivet – så holder de opp Prøysen som noe av det ypperste vi har i Norge – og som de også henviser til som en inspirasjonskilde.

Tarjei Vesaas fortalte at han en gang hadde vært på Holmenkollrennet i Oslo. ”Husmannspolka” ble spilt over høytaleranlegget – og folk på sletta sang. ”Tenk å kunne skrive noe slikt, som heile Holmenkollen kunne synga med på”, sa Vesaas. Vi som vokste opp på femti og seksti tallet hørte Prøysen i barnetimen – Prøysen ble jo gjennom NRK hele Norges ”kosebamse”.

Vi skal ikke ta fra folk bildet av den koselige og folkelige Prøysen, det er jo også noe av storheten hans at han favner så bredt og fjerner skillet mellom det ”høye og det lave” i kunsten.

Problemet har vel allikevel vært at det ene bildet har fått dominere slik at det ikke er så lett å få øye på de andre sidene

Det ligger nesten alltid ei blåtone gjømt i Prøysens tekster, de underforståtte meldingene som gjør at Prøysen er noe mer enn en visepoet fra Ringsaker. Det er egentlig verdenspoesi.

leave2

Prøysen tel by’n

En hyllest til Alf Prøysen i Oslo på dødsdagen hans som er 23. november. En stor konsert hvor ulike artister fra ulike sjangre ”går løs” på Prøysen og lager sine egne versjoner av hans sanger. På den måten kan vi bidra til å føre Prøysen videre til nye generasjoner slik at han ikke ender opp som en museal dikter som kom fra Hedmarken en gang og som vi hørte på i barnetimen på femtitallet.

leave4NOPA, Norsk Artistforbund, Josefine Visescene og Prøysenhuset sammen med alle artister har gått sammen i en gigantisk dugnad for å få til dette og lørdag 23. november 2013 blir det konsert i kulturkirken Jakob.

proysen_tel_byn

De som er med:

Inger Lise Rypdal | Anne Marit Jacobsen | Ragnar Hovland | Heidi Gjermundsen Broch  | Viggo Sandvik | Sinikka Langeland | HERO: Helge Lien – piano, Rolf-Erik Nystrøm – saksofon